ԼՈՒՐԵՐ: Ես և աշխատանքը
Ինտելեկտը և սնունդը
- Մարդու ինտելեկտի մոտ 70%-ը դրված է բնության կողմից, սակայն մնացյալ 30%-ը, պարզվում է, հնարավոր է ընդլայնել ճիշտ սնվելու միջոցով: Սանկտ Պետերբուրգից պրոֆեսոր Յուրի Ուսպենսկին նման հետազոտություն է անցկացրել:
Ինչպես հայտնի է` ինտելեկտը բոլորովին հավասար չէ գիտելիքների քանակին։ Ինտելեկտը մարդու` վերլուծական մտքի, իրադարձությունները միմյանց համադրելու եւ անհրաժեշտ հետեւություններ անելու կարողությունն է: Մինչ այդ, տարբեր երկրների գիտնականների հետազոտությունները ցույց էին տվել, որ երեխայի ինտելեկտը պայմանավորված չէ դաստիարակությամբ:
Պրոֆեսորի խոսքով` մասնագետները խիստ զարմացել էին, երբ պարզվել էր, որ երեխաների մոտ ինտելեկտի բարձրացման գաղտնիքը զուտ նրանց սնվելու մեջ է: Արդեն ապացուցված է, որ այն երեխաները, ովքեր շատ միրգ եւ բանջարեղեն են օգտագործում, ավելի բարձր ինտելեկտ են ունենում: Իսկ դա պայմանավորված է պարզագույն ֆիզիոլոգիական պրոցեսներով. վատ սնունդը մնում է օրգանիզմում` զգալիորեն դժվարացնելով մարսողականությունը: Այն դեպքում, երբ մրգերից եւ բանջարեղենից բաղկացած սնունդը արագ մարսվում է, եւ մեծ քանակությամբ գլյուկոզա է պարունակում, որն ապահովում է ուղեղի արդյունավետ աշխատանքը:
- ԱՄՆ քիմիական ինստիտուտի գիտնականներն առաջին անգամ ապացույցներ են գտել այն մասին, որ հատապտուղները` ելակը, հապալասը (չերնիկա) եւ կապույտ հապալասը (գոլուբիկա) դանդաղեցնում են ուղեղի ծերացման պրոցեսը: Հետազոտության համար փորձարկումներ են արվել առնետների վրա: 2 ամիս շարունակ կրծող կենդանիներին կերակրել են տարբեր հատապտուղներով, ապա հետեւել են, թե որքանով են ավելացել կենդանիների նոր բան սովորելու ունակությունները, հիշողությունը, եւ այլն:
Գիտնականները եզրահանգել են, որ հատապտուղներով սնվող առնետների մոտ մտավոր ցուցանիշներն ավելի են լավացել: Բանը նրանում է, որ հատապտուղները պոլիֆենոլ միացությունն են պարունակում, որն ապահովում է ուղեղի նորմալ աշխատանքը: Ավելին, այն հատապտուղները, որոնք ունեն նարնջագույն, կապույտ, երկնագույն կամ կարմիր երանգ` նույնիսկ ունակ են վերականգնել ինտելեկտը: Մրգերի, բանջարեղենի, ընկույզի մեջ պարունակվող պոլիֆենոլները նաեւ հակաօքսիդանտ եւ հակաբորբոքային ներգործություն ունեն, եւ նաեւ կարող են նվազեցնել ծերության ընթացքը: Այս մասին պատմել է հետազոտության խմբի մասնակից Շիբու Պուլոզը:
Պոլիֆենոլները նաեւ լավ ազդեցություն են գործում կենտրոնական նյարդային համակարգի վրա, պաշտպանում են տարբեր վիրուսներից, ուղեղի նյարդային բջիջները պաշտպանում են վնասվելուց, բարելավում են հիշողությունը եւ այլն: Գիտնականն, առհասարակ, խորհուրդ է տվել հնարավորինս շատ հատապտուղներ, միրգ եւ բանջարեղեն օգտագործել:
Կարդացեք նաև
Կարգուկանոնը սեղանին մարդուն մղում է ճիշտ սնվելու և նրան ստիպում է ավելի առատաձեռն լինել, իսկ խառնաշփոթը կրեատիվ գաղափարներ է ծնում: MED Daily-ի հաղորդմամբ՝ այս մասին հայտնում են ամերիկացի գիտնականները...
Նորվեգիայի Բնական և տեխնիկական գիտությունների համալսարանի գիտնականները հայտնել են՝ ինչպես նվազագույնի հասցնել առողջության համար ռիսկերը նստակյաց կենսակերպի դեպքում: Այս մասին հայտնում է newsyou.info-ն...
Աշխատանքը կորցնելու վախը 2 տեսակի շաքարախտի առաջացման հավանականությունը մեծացնում է 12-19 տոկոսով: Այս մասին հայտնում են University of Bristol-ի եւ University College London-ի գիտնականները...
Շվեդ գիտնականները պարզել են, որ երկարատև միապաղաղ ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունը կարող է մեծացնել ռևմատոիդ արթրիտի առաջացման ռիսկը: Այդ հիվանդության ռիսկին առավել ենթակա են շինարարները և բեռնակիրները...
Կանգնած աշխատելը ո՛չ միայն օգնում է կալորիաներ այրել և կանխել ճարպակալումը, այլև բարելավում է ուշադրության կենտրոնացումը և ճանաչողական գործառույթները, բարձրացնում աշխատողի արտադրողականությունը...
Հաշվի առնելով աշխատանքի պայմանները` աշխատանքային օրվա ընթացքում աշխատողներին կարող է տրամադրվել հանգստի համար լրացուցիչ ընդմիջում: Մինչև տասնութ տարեկան աշխատողներին, որոնց աշխատաժամանակի...
Երկարատև հերթափոխային աշխատանքը կարող է վտանգել մարդու կյանքը՝ պարզել են գիտնականները: Իրենց հետազոտությունը նրանք հրապարակել են Journal of the American Medical Association ամսագրում...
Օրեգոնի համալսարանից հետազոտողները պարզել են, որ աշխատանքը 60-70 տարեկանում կարող է նպաստել երկարակեցությանը, մինչդեռ վաղ կենսաթոշակի անցնելը մահվան ռիսկի գործոն է: Միաժամանակ, ազդեցությունը քիչ է...
Քառասունն անց մարդիկ աշխատանքի լավ արդյունքներն են ցույց տալիս, երբ աշխատում են շաբաթը երեք օրից ոչ ավելի։ Այդ մասին ասված է ավստրալացի գիտնականների հետազոտության մեջ, որին...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն